Erfenis en pensioen, goed om nu al over na te denken!

Een voorbeeld:

“Er bleken meer opties dan we hadden gedacht”

De moeder van Rob (42) is onlangs plots overleden. Hij en zijn vrouw Karin (41) zijn gebroken. Nu blijkt dat de moeder van Rob jarenlang heeft gespaard en haar zoon € 100.000 kon nalaten. Rob en Karin hebben het geld niet nodig en besluiten het in hun oude dag te stoppen. Want het fijne leven dat Rob’s moeder na haar 65e had, dat willen zij ook wel. Samen met hun financieel adviseur bespreken zij de opties.

Het allerbeste met de erfenis
Karin: “Het verdriet zat nog hoog en de adviseur begreep dat we het allerbeste met ons geld willen. Voor ons was in ieder geval belangrijk dat we met dit geld niet wilden gokken. Het heeft toch ook iets emotioneels. Geld sparen op een spaarrekening was dus de makkelijkste optie, maar de adviseur waarschuwde voor de lage rentestand.” Rob vult aan: “Daarbij betaal je over het spaarbedrag een vermogensbelasting van 1,2%. Wanneer je op een gespaard bedrag dan een rente ontvangt van 1,6% houd je niet veel over.” Het geld storten in een deposito met hogere rente was ook een optie, maar volgens Karin niet de beste: “ Je geld staat dan jarenlang vast. En de kans dat de rente in de tussentijd stijgt is best groot. Daar kunnen we dan niet van profiteren.”

Omdat Karin en Rob nog 25 jaar tot hun pensioen hebben te gaan is beleggen ook een voordelige optie. “Beleggen levert normaal gesproken meer op, maar je kunt ook verliezen. Dus eigenlijk wilden we het niet horen. De adviseur legde uit dat de kans op verlies over zo’n lange periode niet zo heel groot is. Als je de laatste 10 jaar maar meer zekerheid inbouwt. En toch, mijn moeder hield niet van beleggen, en dan wil ik dat van haar geld ook niet doen”, aldus Rob.

De veiligere opties
Een veiligere optie is het verlagen van de maandelijkse lasten door een deel van het geld te gebruiken om de hypotheek af te lossen. Rob: “Omdat we over de lening nu meer dan 4% rente betalen, besparen we een aardig bedrag. Het nadeel hiervan is dat we ons geld niet meer voor iets anders kunnen gebruiken.”

Karin: “Onze laatste keuze was de lijfrenterekening of banksparen. Hierbij kunnen we zelf bepalen welk bedrag we jaarlijks willen inleggen. Het ingelegde bedrag staat dan vast tot onze pensioendatum en wordt daarna als aanvulling op ons pensioen in termijnen uitgekeerd. We zijn het geld dan kwijt tot aan ons pensioen en moeten bij uitkering inkomstenbelasting betalen.” Rob vult aan: “Doorgaans heb je een lager belastingtarief als je met pensioen gaat, dus zou dat gunstiger zijn dan de belasting nu al betalen.”

Genieten nu, en in de toekomst
Karin en Rob vinden zekerheid erg belangrijk en kiezen een combinatie van bovenstaande opties. Rob: “We lossen € 50.000 af op onze hypotheek, dat scheelt niet alleen na ons pensioen, maar ook nu in onze maandlast. Daarnaast kiezen we voor een lijfrenterekening waarin we eenmalig € 30.000 in een koopsompolis storten. Met de laatste € 20.000 gaan we genieten van het leven nu, want ook dat had mijn moeder graag gewild.” Ook Karin is tevreden: “Als we het totale bedrag op een spaarrekening hadden gezet, hadden we nu minder te besteden en was onze oude dag ook minder goed verzekerd. Genieten nu en in de toekomst dus!”