Leaseauto en verzekering – Hoe het werkt

1100643_carsVeel zakelijke rijders rijden in een leaseauto. Maar hoe zit het eigenlijk met de autoverzekering als je een leaseauto hebt? Wie regelt dat en bouw je eigenlijk wel schadevrije jaren op?

Wie moet de verzekering afsluiten?

Bij de meeste leaseauto’s is sprake van operational lease. Dit wil zeggen dat de auto eigendom blijft van de verhuurder. In dit geval is de leasemaatschappij, als eigenaar van de auto, verplicht een autoverzekering hiervoor af te sluiten. Het voordeel is dat je je niet zelf druk hoeft te maken over de verzekering. Het nadeel is dat je geen keuze hebt in waar de auto verzekerd is en tegen welke voorwaarden.
Als je de auto echter hebt geleased via een financial leaseconstructie, moet je wel zelf zorgdragen voor de verzekering. Financial lease wil zeggen dat jij als ‘huurder’ aan het einde van de leaseperiode eigenaar wordt van het voertuig.

Zelf verzekeren?

Als je zelf de verzekering van de auto moet regelen is het van belang goed te gaan vergelijken voor jouw auto het meest geschikt is. Is de leaseauto een zakelijke auto, dan is het verstandig een zakelijke verzekering af te sluiten. Veel leasemaatschappijen stellen verplicht dat de auto All Risk wordt verzekerd. Dit betekent dat je uitgebreid verzekerd bent tegen zowel schade toegebracht aan anderen als schade aan het eigen voertuig.

Je betaalt voor een All Risk verzekering vaak wel een hogere premie, maar dat neemt niet weg dat de premieverschillen tussen verzekeraars groot zijn. Een goede vergelijking loont dus zeker. Zo kun je de verzekering kiezen die de beste premie biedt voor de dekking die je nodig hebt.

Schadevrije jaren?

Omdat je in de meeste gevallen een leaseauto niet zelf verzekert, maar de verzekering via de leasemaatschappij loopt, vragen veel mensen zich af of ze met een leaseauto wel schadevrije jaren opbouwen. Je bouwt geen schadevrije jaren op zoals je dit zou doen wanneer je zelf een verzekering hebt afgesloten, maar je kunt wel de leaseverklaring van je leasemaatschappij gebruiken om aan te tonen dat je een X aantal jaren schadevrij heb gereden wanneer je een nieuwe autoverzekering gaat afsluiten.

Zodra de leaseperiode afloopt, krijg je van je leasemaatschappij een leaseverklaring waarin staat of je schade gereden hebt in de periode en wat voor een schades dat waren. Ga je een nieuwe autoverzekering afsluiten voor je nieuwe auto? Dan kan de verzekeraar de leaseverklaring gebruiken om te bepalen waar je wordt ingeschaald op de bonus-malus ladder en hoe hoog je no-claim korting dus wordt. De leaseverklaring blijft één jaar geldig na beëindiging van het leasecontract.

Informatie aanvragen

 

Uit: Brisk Magazine